sâmbătă, 14 mai 2011

Profesorul Base – o lectie de discurs politic



Base este pentru noi Obama doi. Spun asta deoarece, la fel ca presedintele american la investire, la congresul PDL Basescu a tinut o mostra de discurs politic. Desi nu sunt un fan nici al lui Obama nici al lui Basescu trebuie sa ma inclin in fata evidentei.
Basescu a fost un profesor nu doar pentru pdl-isti, ci pentru toata clasa politica. In cateva minute a anulat toate noptile pierdute de Gadea si Badea pentru a-l desfiinta la TV, a anulat toate discursurile alambicate ale lui Crin sau fara nerv ale lui Ponta. Intr-o demonstratie de forta a vorbit despre cum a scos statul din recesiune doar cu datorii mici, despre reformarea economica, legea muncii si a pensiilor, expunandu-le intr-o maniera favorabila.
Pe cei din PDL i-a tras de urechi ca se duc nepregatiti la talk-showri, explicandu-le pentru ce au adoptat ca o masina de vot toate acele legi si la ce se refera ele: “Acum cateva saptamani era o dezbatere legata de faptul ca guvernul a crescut cheltuielile, in timp ce a redus salariile. Niciunul dintre cei care va reprezinta nu a putut sa explice cu curaj de ce s-a intamplat asta. De ce aveti atat de putina grija in a apara ceea ce faceti si lipsa de curaj?"
De asemenea, cu doar cateva fraze a lamurit toata dezordinea din partid si a transat toate disputele, generatia veche Berceanu, Videanu si Stolojan trebuie sa se retraga, partidul are nevoie de continuitate atat in conducere cat si in ritmul in care face reformele etc.
Si astfel Basescu i-a pus pe toti la punct si a mai obtinut o victorie.

marți, 10 mai 2011

Radiografia FMI asupra economiei romanesti by Jeffrey Franks

La finalul misiunii in Romania, pentru a se asigura ca guvernul cere ce trebuie si cum trebuie, Jeffrey Franks le-a redactat celor care se ocupa de scrisoarea pentru FMI chiar si un draft. Pe langa informatiile legate de stadiul actual al Romaniei si de planurile mai mult sau mai putin realiste si care nu detaliaza si impactul factorilor externi, documentul e un inside interesant despre cum se pune problema in relatiile economice intre tari si organismele internationale. Este cumva ca relatia intre un client si o banca comerciala.

E-mailul lui Jeffrey Franks