vineri, 27 noiembrie 2009

La vremuri noi, tot ei (II) !







La vremuri noi, tot ei!
















marți, 24 noiembrie 2009

miercuri, 11 noiembrie 2009

Paraipan a fost infrant?

Nu cred ca o veti uita vreodata pe Stanica Ratiu din Enigma Otiliei, Lascarica, cel din Cu mainile curate, unchiul din Cuibul de Viespi , cantand in cavoul tatalui sau. Aceste personaje ne-au inflacarat imaginatia in copilarie. Dar de primul film pe care l-am vazut dupa Revolutie, Patul conjugal? Sau de Puiut din Filantropica, patronul cersetorilor? Personaje negative, dar foarte puternice care veneau din planul secund sa dea o unda de realism povestii.
Un loc special il ocupa cantecele sale de petrecere si romantele. Ele arata cealalta fata a personajului: un om sentimental si un om de petrecere.
Acestea nu vor fi uitate de mine si de generatia mea.
Si nu, Paraipan nu a fost infrant! El traieste cu ce a filmat si nopti si zile.

marți, 10 noiembrie 2009

Epigonii - Politica dupa ureche

Incep sa regret vremurile in care pe scena politica se duelau Ion Iliescu, Corneliu Coposu sau Emil Constantinescu. Schimbarea clasei politice nu a adus neaparat un lucru bun. In locul lor au rasarit Vanghelie, Orban, Udrea, Eba sau Basescu si politica a inceput sa se faca ”dupa ureche”. Inainte erau dezbateri de doctrine, intre democratia asa cum o vedeau Ratiu si Coposu, asa cum o vedeau cei din “Piata Universitatii” si socialismul lui Ion Iliescu. Chiar daca era primitiva, campania electorala era pe idei de dezvoltare, iar referendumul se facea pe problema proprietatii.
Referendumul de acum este despre reducerea numarului de parlamentari si parlament unicameral. Acesta ar putea fi un lucru bun daca avea un substrat ideologic care sa fi adus un plus societatii. Dar acesta se bazeaza doar pe un populism ieftin al lui Basescu, care incearca sa distraga atentia de la disfunctionalitatea evidenta a mandatului sau. In timp ce propune reducerea numarului de parlamentari cu 117, propune un prim-ministru care creste numarul de ministere de la 12 la 14 ceea ce inseamna cresterea aparatului guvernamental cu mai mult de 100 de personane. Numite si nu alese. Pe de alta parte opozitia nu remarca acest lucru, in schimb Ludovic Orban, in plina campanile electorala jigneste o mare parte din electorat, al lui Basescu, dar care ar putea fi al lui, numindu-I hoti, betivi si curve.
Si ambitia si prostia continua. In plina campanie electorala, in loc sa salveze situatia si sa arate ca poate trece peste orgoliu acceptand prim-ministrul opozitiei, Basescu propune un om controversat, pe Negoita. Si Negoita ce face? Propune ministrii respinsi de Parlament in urma audierilor guvernului Croitoru. Si asta in timp ce FMI-ul a blocat transele din imprumut. Iar explicatia propunerii lui Negoita - acesta este primar reales peste mai multi oameni decat Johannis!!
Iata dezbatere de idei!
Si totusi exista o gafa comuna. Toti vorbesc de criza, de sacrificiu, de disponibilizari dar au panouri pana si pe camp!
Sa fie prostie comuna? Nu stiu voi, dar eu “sunt scarbit” de aceste “animale”politice.