luni, 31 august 2009

Dati un leu pentru candidatul meu

Zilele acestea a inviat campania electorala a lui Crin Antonescu. Dar din pacate a inviat cu un slogan incredibil: “Daţi 10 lei pentru Crin Antonescu”. Eu stiam doua lucruri despre liberali: ca lozinca de infiintare este “prin noi insine” si ca in general PNL este sustinut de oameni de afaceri mai mult decat alte partide.
Asta inseamna ori o strategie foarte proasta pe motivul “transparentei” intr-o perioada in care criza economica se face simtita ori PNL si-a pierdut toata sustinerea si nu are ce face.
In acelasi timp sa tinem cont ca Mutu a respins cheta nationala, pe acelasi motiv de criza economica. Oare sa fie Mutu mai politician decat Crin?
Oricum daca pun 10 lei deoparte prefer sa-i dau unei certitudini ce a facut ceva palpabil pentru noi.

Balchik (III)
















Balchik (II)
















Balchik
















vineri, 21 august 2009

Basescu sau “baba si mitraliera”

Cica aflandu-se la o ferma in Moldova, Basescu s-a apucat sa le vorbeasca taranilor despre criza economica. Dar nu despre irigatii, ajutoare guvernamentale pentru agricultura, fonduri europene sau nerambursabile sau subventii, pentru ca nu stia, nici despre strategia guvernului pentru ca nu avea despre ce. Ca de obicei, Basescu a debitat truisme. Doar, culmea, despre strategia macroeconomica mondiala si despre pietele financiare internationale, concluzia fiind ca dupa criza nimic nu va mai fi la fel.
Nu pot decat sa imi imaginez consternarea taranilor care nu intelegeau nimic desi sperau ca le creste subventia la cereale sau ajutoarele pentru seceta ca venise Basescu la ei.
Dar ca de obicei cu Basescu, in zadar. Multe vorbe putine realizari iar acum e chiar hilar: “Basescu si criza, baba si mitraliera”.

Rusinea de a fi suporter dinamovist

Asa cum am anticipat, Dinamo s-a facut din nou de ras. Celelalte echipe romanesti au obtinut rezultate bune (Steaua, Vaslui si CFR) sau asteptate, Timisoara…
Dinamo in schimb s-a facut de ras. Desi dupa parerea mea a facut cel mai bun meci din sezonul acesta. Dar s-a vazut ca sunt impotenti. Ca pentru ei sezonul nu a inceput. Ca au burtile pline de alcool, plamanii plini de tutun si un antrenor care se uita la meci ca la film la cinema.
Si asta s-a vazut si din tribune. Chiar si suporterii cei mai fanatici care inca mai sperau intr-o minune si inca au mai aruncat banii pe bilet nu au mai rabdat. Mai bine suspendati doi –trei ani decat asa o rusine. Poate le este mai usor sa se pregateasca de liga… Desi fara perspective europene Dinamo e chiar ca o echipa de divizia B, care joaca din greseala in A. Sper ca lui Borcea si lui Turcu sa le vina mintea la cap, sa angajeze si un antrenor si sa renunte la jucatorii blazati si nesimtiti.
Desi am avut dreptate, pentru prima data mi-e rusine…

marți, 11 august 2009

Romania in “fara plata”

Un million si ceva de angajati, si anume cei de la stat, vor sta cu randul acasa 10 zile. Surprinzator? Neasteptat? Nu. Romania a intrat in incapacitate de plati. Cu aceasta masura se amana putin intrarea statului in faliment. Insa bineinteles pe seama populatiei, care, vrand-nevrand renunta la jumatate de salariu. Pentru ce, nu se stie. Probabil pentru “land of choice”, plimbari in strainatate, borduri, planuri de autostrada. Probabil ca guvernul spera in restul de bani de la FMI. Dar daca FMI va functiona ca o banca, va bloca restul creditului, si tara va intra in incapacitate de plata inainte de alegeri.
Dar pana atunci ce fac elevii? Nu mai invata? Dar bonlavii? Dar detinutii?
Eu astept sa se anunte cand intra in “fara plata” politistii de la circulatie. Cat despre parlamentari ei vor intra in “fara plata” in campanie. Interesant e cine va intra in “fara plata”dupa alegeri…

sâmbătă, 8 august 2009

Prostii campionatului

Sunt Dinamovist de cand ma stiu. Si o sa fiu in continuare. Tocmai de aceea m-a enervat scorul Dinamo cu International Curtea de Arges sau Avantul Prabusirea sau cum s-o fi numit. Indiferent daca a gresit arbitrul, a fost terenul prost sau vremea rea, o echipa cu pretentii nu trebuie sa se planga de asa ceva. De fapt o echipa cu pretentii nu trebuie sa ajunga in asemenea postura. Dar Dinamo nu mai e demult o echipa cu pretentii. O echipa cu pretentii nu este condusa de Turcu si Borcea, care, cu toate intentiile lor bune, nu se pricep sa aleaga. Au adus un antrenor de doi lei pe care nici Borcea, daca il iei repede, nu cred ca stie cum il cheama si o gramada de jucatori expirati pe care nu i-a dat afara Steaua de buni ce erau. Cat despre stranieri ce sa mai vorbim. Mai nimic. In schimb Dinamo are valori in curtea ei la centrul de juniori de unde au aparut majoritatea vedetelor ei.
De ce nu l-a luat Dinamo pe Tanase? De ce nu a luat un antrenor macar cu nume, care sa aiba autoritate asupra jucatorilor ca acestia sa nu mai umble prin cluburi si sa se imbete pe manele cu Steaua, nimeni nu stie. Dar daca lucrurile raman asa Borcea nu se va mai pregati de Liga Campionilor ci de Divizia B.
Mi-e teama de ce o sa se intample in meciul cu Slovan Liberec, o echipa ceha cu care o sa-i fie destul de greu si daca ar juca foarte bine. Dar cred ca foarte bine pentru Dinamo este acum sa fie egala unei echipe venite din B.

SUA – Europa – Romania sau cum e sa fii fraier

Sa fii fraier este sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard, cum zice proverbul. De-a lungul ultimilor ani romanii au demonstrat acest lucru cel mai mult cu Basescu. Au avut incredere in promisiunile lui chiar daca a demonstrat ca este genul de om care nu este capabil sa faca ceva pentru ceilalti pentru ca este prea obsedat sa fie capitan de vas. Cu cat mai mari au fost promisiunile, cu atat mai mari au fost dezamagirile. Dar Basescu nu a renuntat. El a promis mai mult. Si oameni l-au ridicat si mai mult. Si tot asa pana la capat. La presedintie. De aici a fost capabil sa-i influenteze pe toti. Adica sa transforme o tara preluata in dezvoltare economica intr-o “tara muribunda” cum singur a declarat la televiziunea nationala. Dar asta nu e de mirare, cel putin nu pentru cei ce i-au urmarit traiectoria.
Cat a fost ministru, ministerul pe care l-a condus a fost “muribund”, neasfaltand macar un metru, nepunandu-se problema de infrastructura nici macar la nivel de proiect, iar despre transportul maritim, ce sa mai vorbim. In schimb scandaluri peste scandaluri. Cand a fost la Bucuresti, la primarie nu s-a intamplat absolut nimic. Dar constant aceleasi scandaluri. Bucurestiul a devenit si el “muribund” sub conducerea lui prin lacheul sau Videanu. Apoi presedintia. In primii patru ani nu a facut decat scandaluri, deoarece guvernul liberal si parlamentul psd-isto-liberal nu i-a permis prea multa libertate de miscare. Dar ca de obicei a promis mai mult. Si ca de fiecare data a reusit sa prosteasca alegatorii.
De data asta a avut mana libera si iata ce a iesit: in timp ce Obama proclama iesirea din criza a SUA, Reuters anunta ca Europa de Est a depasit perioada cea grea a crizei, Basescu are tupeul sa numeasca aceasta tara “muribunda”, si sa nu demisioneze. Tara pe care a condus-o direct prin jockerul sau Boc si febletea sa, Nutzi Udrea, a ajuns sa ceara FMI de pomana. Si asta in situatia in care cand America si Europa de Vest erau la pamant , in decembrie si ianuarie, la noi se vorbea inca de crestere economica. Si, culmea tupeului, mai da si vina pe guvernul anterior ca nu a economisit destul ca sa aiba el ce cheltui cu Udrea.
Ma intreb cu ce va mai reusi sa ne mai fraiereasca?!

miercuri, 5 august 2009

Azi in Timisoara, maine in toata tara!

A castigat Timisoara in dubla cu Sahtior. A jucat cu incredere si mai ales corect tactic. Numai ca tot clubul timisorean valoreaza cat unul dintre jucatorii clubului ucrainean. Dar nu asta conteaza. Diferenta intre un jucator roman si unul strain este lipsa de incredere a romanului. Sunt foarte putini fotbalisti romani care trec aceasta bariera si reusesc in fata strainilor fie ca joaca impotriva lor sau le sunt coechipieri. Dar Timisoara a aratat ca se poate.
Imi pare rau de Mircea Lucescu, un simbol al fotbalului romanesc, mai ales ca a fost infrant de un fost elev. Sper sa reuseasca in EuroLeague. Cat despre celelalte cluburi romanesti trebuie sa urmeze exemplul Timisoarei si sa relanseze fotbalul de club romanesc.
Vorba unei reclame, “hai ca se poate”.

Dati-i doua beri lui Mutu !

Dupa cum stim Tribunalul de Arbitraj a dat o decizie defavorabila celui mai bun fotbalist roman si anume sa plateasca 17 milioane de euro amenda clubului englez Chelsea. Pe langa justetea sau injustetea deciziei care a fost data sunt sunt cateva precizari de facut.
In primul rand dezinteresul forurilor si oficialilor romani pe parcursul desfasurarii procesului si chiar dupa anuntarea hotararii. Nu vorbim despre o persoana oarecare, desi chiar si asa, orice cetatean trebuie aparat si sustinut de institutiile statului al carui contribuabil este, daca este acuzat de o institutie straina. Vorbim despre un sportiv care face cunoscut numele tarii in toata lumea, despre al doilea capitan al echipei nationale si despre cel mai bun jucator al ei. Cu toate acestea, ce am observat la televizor a fost indiferenta. Incepand cu presedentia, principala responsabila cu imaginea tarii in lume, continuand cu Ministerul Tineretului si Sportului si terminand cu Federatia si Liga. O singura voce de sustinere s-a auzit si aceasta a fost a lui Cristi Borcea.
Din contra, fotbalistul roman a fost sustinut de cluburile italiene Juventus si Fiorentina, primul oferindu-se sa il ajute sa plateasca amenda iar al doilea sa medieze conflictul cu clubul lui Abramovic.
Sute de mii de euro aruncate pe proiecte si programe inutile de promovare a imaginii Romaniei , facute doar pentru interesul personal al celor implicati. Daca banii acestia ar fi fost adunati ar fi platit cel putin o parte din amenda si ar fi contribuit la imbunatatirea imaginii Romaniei si la viitorul fotbalului romanesc.
Sute de mii de euro aruncati pe fotbalisti straini care vin sa lustruiasca bancile de rezerve. Daca si cluburile ar renunta fiecare la cate un fotbalist s-ar strange o parte din suma necesara.
Sute de mii de euro aruncati in campanii electorale fara rost. Daca partidele ar folosi o parte din aceste sume s-ar mai adauga ceva la suma necesara salvarii lui Mutu.
Si in sfarsit noi toti, cetatenii Romaniei, care spunem ca iubim tara aceasta si imaginea ei, care l-am aplaudat pe Mutu la fiecare actiune reusita pentru echipa Romaniei, si noi suntem datori a salva sportul romanesc, iar daca am contribui fiecare cu cate 2 EUR am strange suma necesara si am putea sa savuram o alta victorie a nationalei si un alt gol al Romaniei avand in fata o bere din cele doua pe care i le-am oferit lui Mutu.
Daca isi deschide un cont colector eu o sa contribui.
Sper sa o faceti si voi.
HAI ROMANIA !!!

luni, 3 august 2009

Vacanta schimbarii

E vara, e cald, lumea este in concediu, sau se gandeste la concediu. Cei care inca nu au se gandesc la Berea de la terase. Doar politicienii lucreaza. Si nu la guvernare cum ar trebui sa faca psd-istii si pdl-istii, sau la alternative cum ar trebui sa faca pnl-istii. Criza economica, salarii, pensii, inflatie sunt cuvinte care apar doar in ziare sau se discuta la talk-show-uri.
Politicienii ii lucreaza pe politicieni. La televizor razbat unele ecouri. Cei doi candidati importanti de pana acum, Geoana si Crin Antonescu, par resemnati.
Un observator care nu ar cunoaste partidele din care fac parte si functiile pe care le au in aceste partide i-ar considera “iepuri”. Ca la atletism. Iepuri care alearga pentru presedintele Basescu.
Dar daca ne gandim ca unul este presedintele PSD iar celalalt al PNL, am putea sa ne gandim la tradare. A membrilor celor doua partide prin aservirea lor intereselor presedintelui Basescu. Putem sa ne gandim ca prin “mijloace specifice” presedintele Basescu controleaza cele doua partide chiar la varf aservindu-le interesului de unanimitate si de partid stat. Dar asta este doar o teorie. Poate a conspiratiei.
O alta teorie este ca totusi Basescu are un contracandidat si acesta nu e nici iepure, nici principele Duda si nici Naty Meir, ci unul din umbra si destul de puternic care incearca sa blocheze lucrarea d-lui Basescu distrugand iepurii. Si e usor avand in vedere ca cei doi presedinti nu au excelat cu nimic in a imbunatatii imaginea partidului. Din contra, Goana a aservit partidul ca o masina de vot pentru PDL iar Crin Antonescu a facut opozitie zero multumindu-se sa repete un refren inconsistent despre Basescu, mult mai fals decat o face presa de exemplu, ca un lautar netalentat.
O mare parte a membrilor celor doua partide sunt nemultumiti si e usor de creat o opozitie in cadrul lor. Astfel omul din umbra poate activa schimbari chiar la varful celor doua partide sau macar in ceea ce priveste candidatii la presedintie. Pentru PSD e clar ca in locul lui Geoana se pregateste Oprescu cu aceeasi strategie si acelasi drum, dar si acelasi tip de discurs ca al lui Basescu. De partea cealalta, la PNL, dar si de la televizor Crin pare tot mai singur si se prefigureaza reintoarcerea in forta a lui Tariceanu, singurul care a reusit timp de patru ani sa-l tina in sah pe Basescu, iar daca nu ar fi fost interesele baronilor pesedisti ar fi reusit sa recastige guvernarea in alianta cu PSD-ul iliescian.
Dar acestea sunt doar teorii. Sa asteptam sa inceapa Campania. Pana atunci vacanta si bere.